Expoziţia de textile a Ilenei Crainic (Krajnik Ilona) s-a născut din ideea de a face cunoscut publicului orădean un artist plastic care şi-a început formarea artistică la Oradea, având norocul sa fie  aproape de nume importante ale vieţii artistice a oraşului, care şi-a marcat destinul artistic, iarăşi cu şansă, în cadrul centrului artisitic de la Baia Mare, care a emigrat căutând o lume mai bună în America şi care s-a întors, parcă să închidă  cercul, din nou la Oradea.

Deoarece creaţia sa textilă era mai puţin cunoscută şi fiindcă am gasit de cuviinţă că lucrările sale ne pot învăţa să găsim o alternativă vestimentară şi decorativă „Fii tu insuti intr-o lume standardizata” a fost  motto-ul expoziţiei.

Criticul de artă, dr. Ramona Novicov  evidenţiază în cadrul vernisajului În munca artistei se observă preferinţele pentru gamele foarte ardente, exuberante, dar temperate de un rafinament al nuanţelor, iar prezenta câtorva tablouri din şcoala de la Baia Mare alături de lucrările artistei a adus o lume veche, cu valori certe, alături de una atât de vie, contemporană nouă”.

Modul de aşezare a exponatelor a urmărit creeze o atmosfera a feminităţii, un ambient pentru a pune în valoare spiritul viziunii ei artistice în toată complexitatea sa, iar ambientul este cel care capteaza sufletul acestei viziuni, creator de spatiu plastic în care aceste obiecte işi găsesc locul firesc.

Deşi Ileana Krajnik rosteşte cu tristeţe că „artistul imbătrânit devine uitat. Îl uită, sau nici nu-l mai recunosc” , munca sa îndeamnă la recunoaştere.

Iar alegerea nostră în a folosi pentru creaţia vestimentară manechine ale unei case de modă a generat un eveniment numit în presa localăexpoziţie care sparge tiparele

Crainic Ileana este cunoscuta publicului oradean ca pictor . Prezenta in numeroase expozitii personale si de grup mai ales in Transilvania, dar si Bucuresti  de-a lungul bogatei sale cariere artistice ( numele ei apare alturi de nume importante din scoala deja celebra de pictură baimareană: Mikola Andras, , Krizsán János, Aurel Ciupe, Jandi David,  Mund Hugo, Pittner Oliver, Ziffer Sandor) artista alege de aceasta data o alta modalitate de exprimare : textilele.

 

       Intalnim esarfe din matase naturala  colorate in tehnica tie-dye (leaga si coloreaza) durabile la purtat si spalat, colorate si stralucitoare ,numitebucuria femeilorfiindca ridica moralul chiar si unui palton vechi , un rezultat obtinut cu truda si dupa multa experienta.Avem  draperiile executate dupa diferite tehnici printre care batic, tie-dye  create de-a lungul timpului incepand cu anii tineretii baimarene, apoi ai exilului american si pana azi.  1976 , 1984, 1994, 1998 sunt anii in care s-au nascut “ambient”, “acvariu”,” paun”, “butterfy  .

Desi prezente la 3 expozitii personale (1967,1968,1969) precum si la trienala artelor decorative “Bucuresti’73”, tapiseriile de perete sunt aproape absente acum.

Cea mai atragatoare ramane insa arta vestimentara (wearable art) care seduce prin culoare, armonie si anticipare, avand in vedere ca au fost concepute cu buna vreme in urma.

Pentru aceasta expozitie artista a preferat o locatie unde atmosfera picturala baimareana este la ea acasa: Galeria Empire din Oradea, unde marti, 21 iunie 2005, la orele 17 a avut loc vernisajul expozitiei,

 

 

 

---